Termékek a kosárban

Összesen: 0 Ft

Tovább a kosárhoz

Még vásárolni szeretnék




Rocky könyv, DVD webáruház - Hűségprogram


Rocky könyv, DVD webáruház - Pénzvisszafizetési garancia


Rocky könyv, DVD webáruház - MPL PostaPont


Rocky könyv, DVD webáruház - ügyfélszolgálat

 - Régi szegedi konyha

Régi szegedi konyha (Könyv)

Rézi néni és Móra Ferencné szakácskönyvei, Cserna-Szabó András esszéivel

Író:
;

Kategória:
Könyv > Életmód, egészség > Gasztronómia;
10 200 Ft
(Eredeti ár: 12 000 Ft)
Megtakarítás: 15%

Raktáron Szállítási idő: 1-3 munkanap



Tartalom:


A régi szegedi konyhát bemutató kötetünk két személyre koncentrál: a XIX. század második felének és a XX. század első felének két legjelentősebb szegedi "gasztronómusára", szakácskönyvszerzőjére: "Rézi nénire", azaz Doleskó Teréz főzőnőre, a szegedi piaristák szakácsnőjére, és egyik legnépszerűbb írónk, Móra Ferenc feleségére, Walleshausen Ilonára. Míg a kor gyakorlata az volt, hogy főként franciából németre és abból magyarra fordított szakácskönyveket adtak ki "nemzeti", "magyar", "hazai" címszók alatt, addig Rézi néni és Móráné munkái alapvetően eredeti alkotásoknak tekinthetők: az alföldi és a szegedi konyha megjelenik bennük, szerzőik valóban léteztek, ellentétben például Czifray István nádori szakácsmesterrel. Mindkét szakácskönyvet rengetegszer kiadták, átírták, átszabták a kor igényeinek megfelelően, általában mindenféle filológiai lelkiismeret-furdalás nélkül. Mi két unikális kötet megjelentetése mellett döntöttünk. Azért választottuk Rézi néni munkájának 3. kiadását 1882-ből, mert ez az utolsó olyan kiadás, amikor Doleskó Teréz még élt, tehát valószínűleg ő hagyta jóvá a szöveget. Ebből a kiadásból jelen tudásunk szerint csupán egy példány létezik, az Országos Széchényi Könyvtár tulajdona. Móráné könyvének viszont egy sokáig lappangó "őskiadását" választottuk, ez is ritkaság tehát, két példányt ismerünk belőle. 1922-ben jelent meg Szegeden "Mit főzzünk? Mindenkinek nélkülözhetetlen szegedi szakácskönyv" címmel, az előszót Móra Ferenc írta. -- Cserna-Szabó András e receptgyűjteményekhez írt bevezető esszéiben arra keresi a választ, hogy ki volt Teréz és Ilona, és művük miért jelentős és megkerülhetetlen a szegedi és a magyar gasztronómia történetében. A kötet az illusztris Culinaria Hungarica sorozatban, több mint 130 színes illusztrációval jelenik meg.


Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 472 oldal
Kötésmód: cérnafűzött, keménytáblás
ISBN: 9789634351351
EAN: 9789634351351





Oldal frissítés:

Tag-ek:



további könyvei

 - A Cinque Terre és a levantei Riviéra KÖNYV Raktáron -15 %
4 490 Ft
3 817 Ft
Szentendrei Judit - Mézes cukrászda KÖNYV Raktáron -15 %
3 990 Ft
3 392 Ft
Nádas Péter - Arbor mundi KÖNYV Raktáron -20 %
4 499 Ft
3 599 Ft
Usch Luhn - Póniszív - Anni megment egy csikót KÖNYV Raktáron -15 %
2 975 Ft
2 529 Ft
Rachael Lippincott - Five Feet Apart KÖNYV Raktáron
5 280 Ft
5 280 Ft
összes könyve >